Obnova niektorých škôl bude stáť mesto oproti plánu zrejme viac

24.05.2011 Humenné

Humenné 24. mája (TASR) - Rozpočet humenskej radnice zaťažia pravdepodobne neplánované výdavky. Podľa primátorky Jany Vaľovej (Smer-SD) v prípade europrojektov prebehli v uplynulom období stavebné úpravy niektorých mestských škôl nad rámec ich oprávnených výdavkov, financovaných z prostriedkov Európskej únie (EÚ). Mesto ich bude musieť zrejme zaplatiť z vlastnej kasy.
Týka sa to napríklad rekonštrukcie Základnej školy (ZŠ) na ulici Hrnčiarskej, na opravu ktorej získala samospráva podľa údajov zverejnených na internetovej stránke mesta, nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ v hodnote 999.044,30 eura.
Ako uviedla Vaľová, na základe nedávnej kontroly príslušným ministerstvom vysvitlo, že neoprávnené výdavky projektu rekonštrukcie tohto školského zariadenia predstavujú 33.016 eur.
Ako sporné sa jej javia objednávky podpísané riaditeľom školy Rudolfom Klikušovským, v čase bývalého vedenia magistrátu, v sume 26.000 eur, na čo predtým nedalo podľa primátorky súhlas mestské zastupiteľstvo.
\"Rovnako sú neoprávnené výdavky na základnej škole Pugačevova, kde takisto prišli podnikatelia s vykonanými prácami a s objednávkami za 46.051 eur,\" doplnila Vaľová.
Riaditeľ ZŠ na Hrnčiarskej ulici pre TASR poznamenal, že v roku 2009 postupoval na základe inštrukcií mesta, ktoré úhradu prostriedkov ako zriaďovateľ školy prisľúbilo. \"To, čo sa urobilo podľa projektu, to išlo z eurofondov a to, čo sa urobilo navyše, eurofondy nemohli uhrádzať,\" poznamenal Klikušovský na margo realizácie kúrenárskych prác, s ktorými projekt pôvodne nerátal. \"Bez nich by kúrenie na škole funkčné nebolo,\" uzavrel riaditeľ.
 

Vyberte región